Live Help

Glasvezel

Een glasvezelkabel is, zoals de naam al zegt, gemaakt van glas en geeft het signaal door middel van licht door in plaats van elektronisch, zoals bij de netwerkbekabeling.
Doordat het licht in de glasvezel een bijzonder kleine hoek met de buitenkant van de vezel maakt, is reflectie gegarandeerd en blijft het licht in de vezel door interne reflectie. Signaal doorvoer gaat daarom sneller in deze dunne kabels dan in een koperen netwerkkabel en wordt dan ook steeds vaker toegepast in netwerkverbindingen.

Enkele voordelen van de glasvezel ten opzichte van koperdraad op een rij:

- Goedkoper
- Snellere gegevens vervoer
- Ongevoelig voor elektromagnetisme en daardoor minder storingsgevoelig
- Voorkeur bij inzet lange afstanden

De manier waarop het licht verspreidt wordt door de glasvezel is afhankelijk van de dikte van deze vezel. In de dikkere glasvezels
(50-100um) wordt het licht op een zigzag manier verspreidt en dus treedt hierbij meer demping op.
We onderscheiden twee type glasvezelkabels: De Singlemode en de Multimode.

Singlemode:
De Singlemode kabel bestaat uit een enkele glasvezel met een diameter van 8.3-10µm. De dunne kern zorgt voor minder verspreiding van het licht en heeft minder storing. Daarom heeft deze kabel een grotere bandbreedte en is stabieler over een lange afstand (>1000m) dan een multimode kabel.

 

Multimode:
De Multimode kabel heeft met 50-100µm een dikkere kern dan de singelmode kabel. Gangbare kerndiktes hierbij zijn 50µm (OM2, OM3 en OM4) en 62.5µm (OM1). De multimode glasvezelkabel heeft, vergeleken met de singlemode variant, een grotere verspreiding van het licht, maar kunnen een grotere bandbreedte aan bij een minder grote afstand. Hierdoor worden de multimode kabels meer ingezet bij korte afstanden.

 

 

 

Opbouw van glasvezelkabel

 

 

Verschillende soorten glasvezelkabels:

- Pigtails: Wordt veel gebruikt bij de verbinding tussen buitenkabels en splicing boxes voor binnengebruik. Het heeft een simplex vezelkern van 900µm met een connector bevestigd aan een uiteinde.
- Patchkabels: Zijn afgemonteerd met connectoren aan beide uiteinden voor directe montage.
- Breakout-kabels: Twee simplex kabels in omhulsel, geschikt voor binnengebruik.
- Buitenkabels: Gemaakt van een UV beschermend omhulsel met knaagdierbescherming  en waterbestendig materiaal. Geschikt voor onder de grond. De meeste voorkomende connectoren zijn LC, SC en ST, met name worden LC connectoren vaak gebruikt door zijn geringe afmeting.